Foto del investigador

UAS

FCQB

Experiencia Profesional

Universidad Autónoma de Sinaloa

Profesor-Investigados Tiempo Completo Titula C


Formación Académica

Licenciatura

Ingeniería en Bioquímica

Instituto Tecnológico de Culiacán

Maestría

Maestría en Ciencias en Nutrición y Alimentos (Área. Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas)

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (CIAD)

Doctorado

Doctorado en Biotecnología de Plantas

Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional (Cinvestav-IPN)


Idiomas

Inglés

Nivel conservacional: Alto

Nivel de lectura: Alto

Nivel de escritura: Alto


Armando Carrillo López

DOCTORADO EN BIOTECNOLOGÍA DE PLANTAS

Semblanza. Dr Carrillo-López Noviembre , 2 9. Nació el 28 de Agosto de 965 en Culiacán Rosales Sinaloa. Se graduó de Ingeniero Bioquímico en Alimentos en el Instituto Tecnológico de Culiacán en 988. Obtuvo el grado de Maestro en Ciencias en Nutrición y Alimentos en el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. en 99 y el Doctorado en Biotecnología de Plantas en el Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del Instituto Politécnico Nacional (CINVESTV-IPN) en 2 . Con Estancias internacionales de Investigación en Grecia en 997 y en Israel en 2 6. El doctor ha sido Investigador de la Facultad de Ciencias Químico-Biológicas desde el 5 de Noviembre de 99 . A nivel de licenciatura ha impartido las materias de Fisiología Vegetal desde 99 y de Metodología de la Investigación desde 2 . A nivel maestría ha impartido las materias de Fisiología vegetal, Manejo Poscosecha de Hortalizas y Frutas, Bioquímica y Fisiología Poscosecha de Hortalizas y Frutas, y Tópicos Especiales. Ha concluido la dirección de tesis de doctorado, 2 tesis de maestría y 5 de licenciatura. Asesor del Premio Nacional en la Categoría Estudiantil en el XXV Congreso Nacional de la Asociación de Tecnólogos de Alimentos en México (ATAM) en 994. Reconocimiento a su trayectoria profesional como Nombre de Generación 2 6-2 de Ingenieros Bioquímicos e Ingenieros Químicos por la Facultad de Ciencias Químico-Biológicas de la Universidad Autónoma de Sinaloa. Cuenta con 59 publicaciones de los cuales 6 son artículos científicos internacionales, 7 nacionales, libros, 7 capítulos de libros, 6 artículos de divulgación científica. Participación en 27 congresos ( 8 internacionales). Ha impartido Conferencias por invitación de instituciones nacionales. Revisor de manuscritos científicos de las revistas: Journal of Agricultural and Food Chemistry, LWT-Journal of Food Science, entre otras. Ha sido miembro del Sistema Nacional de Investigadores desde 992, actualmente es nivel I con vigencia hasta el 2 22.

  • Área de conocimiento: Biotecnología y Ciencias Agronómicas
  • Grado: Doctorado
  • Institución: UAS
  • Correo: armandocarrillo75@hotmail.com

Producción Científica y Artículos de Divulgación

Some evidences on effect of intake aguamiel (Agave sap).

Coautor

13-01-2016

EFFECT OF INSECTICIDAL ATMOSPHERES ON THE MORTALITY OF FRUIT FLIES IN MANGO

Coautor

01-09-1995

Resistencia a la Pérdida de Peso y Control de Pudrición por Tratamientos Hidrotérmicos Aplicados a Calabaza "Kabocha"

Coautor

02-01-1995

Retención de Color en Cáscara de Calabaza "Kabocha" Mediante un Recubrimiento Comestible. Tecnología de Alimentos.

Coautor

10-02-1994

Effect of the extrusion process and expansion by microwave heating on physicochemical, phytochemical, and antioxidant properties during the production of indirectly expanded snack foods.

Coautor

02-12-2019

Analysis by UPLC-DAD-ESI-MS of phenolic compounds and HPLC-DAD based determination of carotenoids in noni (Morinda citrifolia L.) bagasse.

Coautor

05-07-2019

Optimization of corn starch acetylation and succinylation using the extrusion process. Journal of food science and technology

Coautor

07-06-2019

Mechanical, physical and microstructural properties of acetylated starch-based biocomposites reinforced with acetylated sugarcane fiber

Coautor

14-05-2019

Effect of extrusion on physicochemical, nutritional and antioxidant properties of breakfast cereals produced from bran and dehydrated naranjita pomace

Coautor

29-11-2018

Physical, microstructural and sensory characteristics of extruded and microwave-expanded snacks added with dehydrated squash.

Coautor

28-03-2018

A Treatment Combining Hot Water with Calcium Lactate Improves the Chilling Injury Tolerance of Mango Fruit.

Coautor

21-11-2017

Effect of extrusion process on the functional properties of high amylose corn starch edible films and its application in mango (Mangifera indica L.) cv. Tommy Atkins.

Coautor

23-01-2018

Effect of the Combination Hot Water - Calcium Chloride on the In Vitro Growth of Colletotrichum gloeosporioides and the Postharvest Quality of Infected Papaya.

Coautor

17-07-2017

Optimization of an Air Drying Process to Obtain a Dehydrated Naranjita (Citrus Mitis B.) Pomace Product with High Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity

Coautor

24-11-2015

Production of Winter Squash Flours Rich in Bioactive Compounds and High Water Absorption By Means of a Precooking-Air-Drying Optimized Process

Coautor

11-12-2015

Biochemistry and Cell Wall Changes Associated with Noni (Morinda citrifolia L.) Fruit Ripening

Coautor

02-12-2015

Elaboration of functional snack foods using raw materials rich in carotenoids and dietary fiber: effects of extrusion processing

Coautor

01-01-2015

Growth Dynamics and Water Potential Components of Three Summer Squash (Cucurbita pepo L.) Cultivars.

Coautor

10-12-2015

Changes in color-related compounds in tomato fruit exocarp and mesocarp during ripening using HPLC-APcI+ "Mass Spectrometry.

Autor

01-08-2012

HPLC-DAD-ESI-MS analysis of phenolic compounds during ripening in exocarp and mesocarp of tomato fruit

Coautor

19-09-2013

The effect of antifungal hot-water treatments on papaya postharvest quality and activity of pectinmethylesterase and polygalacturonase.

Coautor

12-01-2011

Bioconversion of Carotenoids in Five Fruits and Vegetables to Vitamin A Measured by Retinol Accumulation in Rat Livers.

Coautor

30-06-2010

Effect of Gradual Cooling Storage on Chilling Injury and Phenylalanine Ammonia-Lyase Activity in Tomato Fruit

Coautor

21-05-2008

Over-expression of a tomato N-acetyl-L-glutamate synthase gene (SlNAGS1) in Arabidopsis thaliana results in high ornithine levels and increased tolerance in salt and drought stresses.

Coautor

19-02-2009

Correlation between Some Nutritional Components and the Total Antioxidant Capacity Measured with Six Different Assays in Eight Horticultural Crops

Coautor

29-10-2008

Chemical composition and in vitro propagation of Agave salmiana "Gentry"

Coautor

01-01-2007

Biochemical and Nutritional Characterization of Three Prickly Pear Species with Different Ripening Behavior

Coautor

19-12-2005

Physico-chemical changes during ripening in storage of two varieties of prickly pear stored at 18 degrees C

Coautor

01-09-2003

Hydrolytic Activity and Ultrastructural Changes in Fruit Skins from Two Prickly Pear (Opuntia sp.) Varieties during Storage

Coautor

08-02-2002

Ripening and Quality Changes in Mango Fruit as Affected by Coating with an Edible Film

Autor

03-01-2000

Responses of Avocado Fruit to Insecticidal 02 and C02 Atmospheres.

Coautor

15-02-1993

Woodhead Publishing (An imprint of elsevier)

Coautor

2019


Registrate para acceder a más contenido

Crear cuenta